Tips voor het opknappen van de zolder

Met een zolderrenovatie wordt vaak de laatste kamer van de woning aangepakt. Het zorgt ervoor dat eindelijk alle potentie van het huis wordt benut. Je kunt er vele kanten mee op. Wat je ook van de zolder maakt, er zijn altijd een paar punten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je alles om voorbereid een zolderrenovatie aan te kunnen gaan!

Check de draagkracht van de vloer

Een zolderrenovatie kan veel verandering brengen in het gewicht dat op de zoldervloer moet verdragen. Voor de veiligheid is het erg belangrijk om te controleren of de vloer draagkrachtig genoeg is. Wanneer de vloer bestaat uit betonnen welfsels zijn er weinig problemen te verwachten, maar zodra het gaat om een houten vloer is zaak om de draagkracht te berekenen. Het kan zijn dat de vloerplaten niet dik genoeg zijn, doorbuigen of houtworm bevatten. Wanneer je de zolder wilt inrichten tot een bewoonbare of functionele ruimte moet je er zeker van zijn dat de vloer dit aankan.

Zorg voor voldoende lichtinval

Licht is een belangrijke factor bij een zolderrenovatie, zeker wanneer je de zolder intensief wilt gebruiken. Een slaapkamer, kantoor, speelzolder of hobbykamer hebben allemaal licht nodig om er een prettige kamer van te maken. Je kunt dit op verschillende manieren realiseren. De meest voor de hand liggende manier is natuurlijk door het plaatsen van dakramen of een dakkapel. Bovendien zorg je hiermee voor extra stahoogte en ruimte.

Je kunt ook zorgen voor een lichte ruimte door te zorgen voor een lichte basis. Denk hierbij aan het gebruik van heldere kleuren op de muren en een lichte vloer. Ook pastelkleuren of een frisse beige tint zijn goede opties. Tot slot kunnen spiegels de zolder ruimer en lichter laten lijken. Het daglicht wordt weerkaatst, wat zorgt voor een lichtere kamer.

Toegankelijkheid bevorderen met de juiste zoldertrap

Om te bepalen welke trap het meest geschikt is, moet je vaststellen hoe vaak deze gebruikt zal worden. Ook moet je nagaan wie er het meest gebruik van zal maken. De meest veilige trap is de vaste zoldertrap. Zeker wanneer er kleine kinderen of personen die slecht ter been zijn naar de zolder moeten. Ook als je ‘s nachts in het donker vaak de trap af moet is dit de beste keuze. Het nadeel is echter dat een vaste trap veel ruimte behoeft.

Een andere optie is de plaatsbesparende zoldertrap. Wanneer je de zolder niet dagelijks gebruikt, maar er toch een goed bereikbare plek van wilt maken, kies je voor een opvouwbare of uitschuifbare zoldertrap met valluik. Een belangrijke tip: plaats de trap in ieder geval niet te dicht bij een schuin dak. Je wilt natuurlijk niet je hoofd stoten.

Offertes aanvragen

Benieuwd naar de prijzen van een zolderrenovatie?

Vraag gratis diverse offertes aan en bespaar op de kosten!
Offertes aanvragen

Maak de zolder leefbaar door middel van isolatie

Zolders die nog niet als functionele ruimte werden gebruikt, beschikken meestal nog niet over isolatie. Echter, als je van plan bent om de zolder als slaapkamer, kantoor of speelkamer te gebruiken, is het zaak dat je de zolder van isolatie voorziet. Doe je dit niet, kan het zomers enorm warm en ‘s winters erg koud worden. Er zijn verschillende manieren om de zolder goed te isoleren. Dit doe je bijvoorbeeld door middel van HR dubbelglas, dak- en vloerisolatie.

Isolatie maakt de ruimte aangenaam en leefbaar. Je woning zal minder onderhevig zijn aan temperatuurschommelingen en er gaat minder energie (en daarmee geld) verloren. Isolatiemateriaal kan langs binnen of buiten op het dak worden aangebracht. Op Ajc Renovation vind je meer informatie over zolderisolatie en andere tips voor jouw zolderrenovatie.

Opbergruimte behouden met praktische knieschotten

Een zolder heeft vaak schuine wanden. Dit is niet altijd even praktisch in een slaapkamer of dergelijke ruimte. Een goede oplossing voor een hellend dak zijn knieschotten. Dit zijn schotten die als een soort kleine wand worden ingezet evenwijdig aan de muurplaat. Hierdoor komt de scherpe punt tussen het dak en de vloer te vervallen en ontstaat er een bergruimte die gebruikt kan worden als opbergplek.

Bepaal de indeling

Een zolder is vaak nog één grote ruimte. Het voordeel daarvan is dat je vrij bent een nieuwe indeling te bepalen. Punten om hierbij in je achterhoofd te houden zijn loopruimte, opbergruimte, schuine wanden, etc.

Wil je bestaande muren weghalen? Ga dan altijd eerst goed na of dit geen steunmuren zijn. Dragende muren kun je niet zomaar afbreken. Daarnaast zijn ook vloerbalken en onderliggende muren belangrijk om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een nieuwe indeling. Tot slot is het raadzaam om vluchtwegen in het ontwerp te betrekken. Is er toegang tot een plat dak? Of moet er een extra raam of ladder geplaatst worden om veilig weg te komen in geval van brand?

Controleer de staat van het dak

Net zoals de zoldervloer, moet ook het dak goed gecontroleerd worden vooraf aan de zolderrenovatie. Zo weet je zeker dat de basis goed is en voorkom je mogelijke schade of ongelukken, nog voordat je een nieuwe kamer opbouwt. Let bij het controleren van het dak met name op draagbalken en houten planken.

Verder dient het dak geïnspecteerd te worden op lekkages of mogelijke waterschade. Zijn alle dakdoorvoeren, dakramen, kapellen, schouwen en andere kanalen goed aangesloten en waterkerend? Dan kun je onbezorgd door met de zolderrenovatie!