Gevelonderhoud

Een gevel is een belangrijk onderdeel van het huis, het is het eerste wat mensen zien. Ze zullen meteen een beeld hebben bij je woning en de staat van je woning. Het preventief onderhouden van de gevel is daarom essentieel. Daarnaast is een gevel ook erg kwetsbaar, de gevel is namelijk constant blootgesteld aan de weersomstandigheden, die in België niet altijd goed zijn. Dit betekent dat een gevel veel te voortduren heeft, voldoende zorg en onderhoud is daarom onmisbaar. Er zijn verschillende manieren om gevelonderhoud uit te voeren. Je kunt het zelf doen, maar het uitbesteden is handiger. Het werken op hoogte zonder goede middelen is niet aan te raden. Experts staan iedere dag op steigers om gevelonderhoud te verzorgen. Zij hebben oog op de staat van de gevel en kunnen goed inschatten wat er moet gebeuren om de gevel weer in goede staat terug te brengen.

Chemisch reinigen van de gevel

Mocht het nodig zijn om de gevel te reinigen, dan zijn er meerdere mogelijkheden. Ieder steentype en soort vervuiling heeft namelijk een andere behandeling nodig. Het chemische reinigen van de gevel gebeurt met behulp van een borstel of vernevelaar. Daarmee wordt het chemische product dat geschikt is voor jouw gevel aangebracht op de gevel. Het chemische product veroorzaakt een chemische reacties met het vuil dat aanwezig is op de gevel. Vuil op de gevel kan zorgen voor lekkage, houtrot of roesten. Je wilt dus geen vuil op de gevel hebben, vandaar dat chemisch reinigen van de gevel een goede optie is om in één keer met het vuil af te rekenen. Het chemische product moet gemiddeld 5 tot 25 minuten intrekken en wordt vervolgens met een hoge drukreiniger van de gevel afgespoten. Mochten er nog stukken vuil achterblijven kan dit worden verwijderd met een stoomapparaat.

Offertes aanvragen

Een vakman inschakelen?

Vraag gratis offertes aan voor het onderhoud van je gevel
Offertes aanvragen

Gevel zandstralen

Zandstralen is een andere methode om de gevel te reinigen. Bij zandstralen wordt er gebruik gemaakt van zand gemengd met water. Dit mengsel wordt onder druk op de gevel gespoten om de gevel te kunnen reinigen. Het zandstralen van de gevel moet te allen tijde gebeuren door professionals. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van te grootte of verkeerde korrels kan namelijk het voegwerk aangetast worden. Een aangetast voegwerk zorgt voor grote problemen zoals lekkage. Zandstralen van de gevel is een hardnekkig manier om het vuil van de gevel te verwijderen. Mocht er een kleine hoeveelheid vuil aanwezig zijn, dan is zandstralen geen goede oplossing. Bespreek daarom altijd van de voren met een specialist of zandstralen een optie is voor jouw gevel. Anders kan het namelijk alleen maar voor meer problemen zorgen.
Gevel Zandstralen

Gevel waterdicht maken

De gevel is altijd blootgesteld aan de weersomstandigheden in België en heeft daarom veel te voortduren. Het is daarom belangrijk dat de gevel goed waterdicht is. Helaas is dat niet altijd het geval en moet de gevel waterdicht gemaakt worden. Er zijn verschillende manieren waarop een gevel waterdicht gemaakt kan worden. Voordat dit nodig is, moet een expert eerst naar de gevel komen kijken wat de daadwerkelijk aantasting is en welke manier het beste kan helpen. Je kunt kiezen uit impregneren, waterdichte gevelbekleding en vochtwerende verf. De eerste methode is: impregneren of hydrofoberen, dit wil zeggen dat er een impregneermiddel op de gevel aangebracht wordt. Het impregneermiddel is doorzichtig en is verder niet te zien. Het biedt weerstand tegen de weersomstandigheden en het vocht dat kan indringen. De tweede optie is waterdichte gevelbekleding aanbrengen. Dit betekent dat er een hele nieuwe gevelbekleding aangebracht moet worden en is daarom een duurdere optie. De bekleding kan steenstrips, crepi of kalei zijn.

Als laatste kun je ook gebruik maken van vochtwerende verf, deze verf kan op een stenen gevel worden aangebracht en is vochtwerend. Voordat de vochtwerende verf wordt aangebracht op de gevel is het nodig om eerst de gehele gevel grondig te reinigen zodat er geen vuil onder de vochtwerende verf komt.

Gevel ontvoegen – hervoegen

Bij gevelonderhoud komen veel aspecten kijken, zoals de voegen. Het kan zijn dat de gevel vrij goed is maar dat de voegen aan vervanging toe zijn. Via de voegen kan er namelijk heel makkelijk vocht naar binnen kruipen en kunnen er lekkages ontstaan. Wanneer de voegen aan vervanging toe zijn dan zullen alle voegen eerst ontvoegt moeten worden. Dit betekent dat de voegen uit de gevel worden gehaald. Doordat de voegen te vuil zijn, kan het nodig zijn om alle voegen uit de gevel te verwijderen. Vervolgens zullen de specialisten beginnen met het hervoegen van de gevel. Hierdoor komt er nieuw voegwerk in de gevel, dat bestand is tegen heftige weersomstandigheden. Voordat het voegen en ontvoegen kan gebeuren moet eerst een specialist beoordelen of dat de beste optie is. Soms kunnen de voegen namelijk ook chemisch gereinigd worden of gezandstraald.

Steenstrips aanbrengen

Een goede optie om een gevel in één klap te beschermen tegen vocht en vuil, zijn steenstrips. Het plaatsen van steenstrips zorgt er namelijk voor dat de gevel goed beschermt wordt tegen vocht. Steenstrips zijn namelijk een vorm van waterdichte gevelbekleding. Daarnaast kunnen steenstrips snel en gemakkelijk geplaatst worden dus specialisten zijn vaak binnen één dag klaar. Je hebt de voordelen van een waterdichte gevel maar steenstrips zorgen er niet voor dat je woning zijn karakter verliest. Het authentieke karakter van een mooie gevel blijft hetzelfde. Benieuwd of jouw woning geschikt is voor het plaatsen van steenstrips? Wij helpen jou graag met adviseren en informeren als het gaan om steenstrips aanbrengen.

Vraag gratis offertes aan

Wij vinden het preventief onderhouden van de gevel erg belangrijk. Voorkomen is beter dan genezen en daarom helpen wij jou graag met het vinden van passend gevelonderhoud. Via Previ vergelijk je gratis en snel zes offertes bij gevelspecialisten bij jou in de buurt. Je kunt dan inzicht in de kosten en services die geleverd worden door deze bedrijven. Het kan zijn dat deze kosten verschillen en dan helpen wij graag met advies en de uiteindelijke keuze. Via onze website kun je geheel gratis een offerte aanvragen voor gevelonderhoud. Volgens zullen wij aan de slag gaan met het verzamelen van informatie over jouw specifieke gevel en het nodige onderhoud dat gepleegd moet worden. Wees er op tijd bij en kies voor preventie in plaats van het aanpakken van problemen. Previ helpt jou graag bij het vinden van passende gevel onderhoud.