Hoe graffiti verwijderen? Prijzen en mogelijkheden

Graffiti verwijderen: hoe gaat dat in zijn werk? Het is natuurlijk enorm vervelend wanneer graffiti zonder toestemming gespoten is op één van jouw muren, zij het je huis of je bedrijfspand. Deze graffiti wil je natuurlijk meteen verwijderen. Je wilt dat jouw huis of bedrijfspand hersteld wordt naar zijn oude staat, zodat deze er weer goed verzorgd uitziet. Dit is een lastig klusje: graffiti is erg hardnekkig, en kan daardoor permanente schade aan de ondergrond aanrichten. Gelukkig heb je meerdere mogelijkheden voor het verwijderen van graffiti.

Diverse opties om graffiti te verwijderen van de gevel

Het blijft naar wanneer een gevel, zonder toestemming van de eigenaar, bespoten wordt met graffiti. Gelukkig heb je meerdere opties om de graffiti te verwijderen van de muur. De volgende drie opties worden het vaakst gehanteerd voor het verwijderen van graffiti:

  • Stoomcleanen
  • (Chemisch) Reinigingsmiddel
  • Stralen

Lees snel verder voor meer informatie over de opties.

Offertes aanvragen

Specialist in gevelreiniging inschakelen?

Vraag gratis offertes aan voor het verwijderen van graffiti
Offertes aanvragen

Stoomcleanen

De eerste methode om graffiti te verwijderen is door de muur te reinigen aan de hand van stoom. Onder hoge druk wordt erg hete stoom tegen de buitenmuur gespoten. Deze stoom is zo enorm heet, omdat het water tot wel 105 graden Celsius opgewarmd wordt. De combinatie van de hoge temperatuur en de hoge druk waarmee de stoom tegen de muur wordt gespoten, zorgt ervoor dat de graffitiverf oplost. Een effectieve manier om graffiti te verwijderen. Een groot voordeel van deze methode is dat er geen chemicaliën gebruikt hoeven te worden, waardoor stoomcleanen een milieuvriendelijkere optie is. Deze methode heeft tevens geen negatieve invloed op de ondergrond. Daarnaast is het ook de gemakkelijkste manier om graffiti te verwijderen. Echter is dit niet de beste optie wanneer je te maken hebt met sterke verf of meerdere lagen graffiti die je wilt verwijderen. Je zult dan de switch naar een sterker reinigingsmiddel moeten maken.

Benieuwd hoe dit stoomreinigen van de gevel in zijn werk gaat? Bekijk dan de onderstaande video.

Chemisch reinigingsmiddel

Wanneer je te maken hebt met een sterkere verflaag of meerdere lagen graffiti, zul je de overstap moeten maken naar iets sterkers om de graffiti te verwijderen. Graffiti verwijderen kan in dat geval met een (chemisch) reinigingsmiddel. Aan de hand van een borstel wordt de gehele muur gecoat in het chemisch reinigingsmiddel, waarna de muur onder hoge druk wordt schoongespoeld met water. Hoewel dit een effectieve manier is om graffiti te verwijderen, zitten er wel een aantal nadelen aan het gebruik van een reinigingsmiddel: het is niet milieuvriendelijk, door de aanwezigheid van chemicaliën. Het is mogelijk om te kiezen voor biologisch afbreekbare reinigingsmiddelen, maar deze zijn alleen te gebruiken wanneer deze ook daadwerkelijk in staat zijn om de graffiti te verwijderen. Daarnaast moet je tevens rekening houden met de ondergrond. Wanneer je de verkeerde chemicaliën hanteert, kan de ondergrond negatief aangetast worden. Dit wil je natuurlijk niet hebben, let daarom goed op of de juiste reinigingsmiddelen gebruikt worden. Het zou zonde zijn als het verwijderen van graffiti leidt tot de noodzaak om de gehele muur te moeten renoveren.

Een voorbeeld van een chemisch reinigingsmiddel: Proficleaner

Graffiti verwijderen door zandstralen

Graffiti verwijderen aan de hand van zandstralen is de derde optie die je tot je beschikking hebt. Hierbij wordt een mengsel van water, perslucht en een straalmiddel (veelal zand) gehanteerd om de graffiti te verwijderen. Onder hoge druk wordt dit middel op de buitenmuur gespoten, waarbij de bovenlaag als het ware weggeschuurd wordt door de zandstralen. Dit is een effectieve manier om graffiti te verwijderen. Helaas is de kans op beschadigingen bij het zandstralen hoog. Een aantal factoren hebben hier invloed op: de druk waarmee gespoten wordt, de grootte en vorm van de zandkorrels en de afstand die gehanteerd wordt tussen de spuit en de buitenmuur. Hierdoor is deze methode vooral geschikt voor buitenmuren bestaande uit harde materialen. Het wordt ook afgeraden om deze methode als leek uit te voeren. Louter een professional kan precies de juiste afstand, intensiteit en zandstraal hanteren, zodat de muur niet beschadigd raakt. Het is een verfijnd proces, waardoor de lat te hoog ligt voor de gemiddelde doe-het-zelver. Dit geldt in principe voor elke methode: een professional weet het beste wanneer welke methode gebruikt moet worden om graffiti te verwijderen. Graffiti verwijderen is geen gemakkelijk klusje, als je wilt dat het goed gedaan wordt.

Benieuwd hoe het zandstralen in zijn werk gaat? Onderstaand een voorbeeldvideo:

Hoe kan ik graffiti verwijderen van mijn buitengevel in crepi?

Graffiti verwijderen van pleisterwerk is een zeer moeilijke klus. Wanneer de graffiti gespoten is op een crepi op basis van cement, zul je een zeer ongelukkig mens zijn: vaak is de graffiti in dat soort gevallen diep doorgedrongen in de ondergrond, waardoor graffiti verwijderen bijna niet te doen is. Graffiti verwijderen is in dat geval eventueel nog mogelijk aan de hand van Califian, een kleurstof op cementbasis die eigenschappen deelt met crepi. Maar zelfs aan de hand van dat product wordt graffiti verwijderen een moeilijke zaak.

Maar er spelen tevens andere factoren mee. Gekeken moet worden naar de leeftijd en de staat van de crepi. Wanneer de crepi erg vies of erg oud is, zal het erg opvallen wanneer een bepaalde plek behandeld is aan de hand van Califian. Het lijkt dan net alsof je maar één bepaalde plek gewassen hebt en de rest van de buitenmuur vergeten bent. Alhoewel het extra kosten met zich mee brengt, is in dat geval een nieuwe beurt voor de gehele gevel een investering die voor de lange termijn de moeite waard is. Eerst zal de gehele gevel een grote schoonmaak moeten ondergaan, waardoor de graffiti verwijderd zal worden. Dan kan overgegaan worden op het aanbrengen van de anti-graffitilaag. Lees snel verder hoe het aanbrengen van de anti-graffiti coating in zijn werk gaat.

Vrijblijvend offertes aanvragen voor het verwijderen van graffiti

Na het graffiti verwijderen: aanbrengen van de anti-graffiti coating

Na het graffiti verwijderen en het geheel reinigen van de gevel, kan er overgegaan worden naar de volgende stap: het aanbrengen van de anti-graffiti coating. Een anti-graffiti coating is een impregneermiddel dat ervoor zorgt dat de gevel waterbestendig is. Mocht de muur nogmaals bespoten worden met graffiti, is graffiti verwijderen in het vervolg een stuk gemakkelijker. Door de coating kan de graffiti zich niet meer zo goed hechten aan de muur, waardoor graffiti verwijderen eenvoudiger en sneller te doen is. En dat scheelt een hoop frustratie in de toekomst, mocht dit onverhoopt nog een keer nodig zijn.

Anti-graffiti coating kopen op Verfwebwinkel.be

Voor crepi heb je hierbij de keuze uit twee mogelijkheden: een tweecomponentsverbinding zoals bijvoorbeeld een matte polyethuraanvernis, of een beschermlaag op basis van water. Deze laatste anti-graffiti coating moet twee keer ingespoten worden. Voor andere muren is er de keuze tussen een permanente en semi-permanente anti-graffiti coating. De permanente coating gaat 8 jaar mee, de semi-permanente coating wordt verwijderd wanneer je de buitenmuur schoonmaakt. Voor de permanente coating maakt het geen verschil of de muur geregeld of bijna nooit schoongemaakt wordt.

Graffiti gratis laten verwijderen door de gemeente?

Graffiti verwijderen klinkt als een hele klus voor de ervaren doe-het-zelver, en als een kostenpost voor de niet-ervaren doe-het-zelver. En deze kostenpost kan je flink wat geld kosten: hoe groter de omvang en hoe dieper de graffiti gehecht is aan de ondergrond, hoe hoger de kosten zullen zijn voor het verwijderen van de graffiti. Maar er is een andere oplossing: sommige gemeenten zijn bereid om graffiti te verwijderen (bron: Vps.fgov.be En dat scheelt een berg geld! Check daarom vooraf of hier sprake van is in jouw gemeente of stad. Mocht dit niet het geval zijn, kun je online de prijzen van verschillende professionals vergelijken. Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en je ontvangt op korte termijn diverse reacties.