Buitenmuur schilderen

De buitenmuur schilderen is een relatief eenvoudig klusje, zelfs uit te voeren door een minder ervaren doe-het-zelver. Natuurlijk kun je er nog steeds voor kiezen om een professional je buitenmuur te laten schilderen, maar de leerdrempel voor dit klusje is een stuk lager in vergelijking met andere klusjes. Desalniettemin zijn er een aantal aspecten waar je extra aandacht aan moet geven bij het schilderen van je buitenmuur. Hier wordt dieper op ingegaan in deze tekst. Getoond wordt onderstaan welke weersomstandigheden je het beste je buitenmuur kan schilderen, welke voorbereidingen je moet treffen, welk verf je het beste kan gebruiken, welke stenen of gevels je niet mag beschilderen, hoe je te werk moet gaan en ten slotte hebben we nog enkele praktische tips. Ook worden de prijzen getoond voor het laten schilderen van een buitenmuur, mocht je toch beslissen om dit klusje over te laten aan de professionals. Desalniettemin biedt deze tekst de echte doe-het-zelver een hoop houvast bij het schilderen van de buitenmuur.

Wat zijn geschikte weersomstandigheden?

Voordat je het schilderen van de buitenmuur inplant, is er een aspect waar je sowieso rekening mee moet houden: de weersomstandigheden. De gunstigste weeromstandigheden voor het schilderen van de buitenmuur zetten we voor je op een rijtje. Ten eerste moet de temperatuur tussen de 10 en 20 graden Celsius liggen. Bij warm weer droogt de verf te snel, bij koud weer juist te langzaam (of in erg koude situaties helemaal niet). Ten tweede moet je rekening houden met de zon. Wanneer deze in de middag gericht staat op de muur die je wilt beschilderen, is het slimmer om in de vroege avonduren de buitenmuur te schilderen. Dan is de zon vaak al ver verdwenen of in ieder geval niet meer op zijn warmst. Afgeraden wordt om in de ochtend te schilderen. Dan is de middagzon misschien nog niet aanwezig, maar die zal over een paar uur alsnog gericht staan op de geverfde muur. Dat leidt alsnog tot hetzelfde probleem: de verf droogt te snel.

Naast de temperatuur en de zon, moet er tevens gelet worden op neerslag en de wind. Ten eerste regen of mist: wanneer één van deze weerselementen aanwezig is, is de luchtvochtigheid per definitie te hoog om de buitenmuur te schilderen. Zelfs onder een afdak moet je niet gaan schilderen, want het vocht zal er voor zorgen dat de verf uit gaat lopen. Ten slotte moet je ook rekening houden met de wind. Dit zorgt er zowel voor dat de verf te snel droogt, en daarnaast kan het allerlei vuil en oneffenheden richting de natte verf blazen. En je wilt natuurlijk dat jouw geschilderde buitenmuur er zo strak mogelijk uitziet.

Offertes aanvragen

Benieuwd naar de prijzen van een schilder?

Lata het schilderwerk van de buitenmuur over aan een vakman. Vraag gratis diverse offertes aan!
Offertes aanvragen

De voorbereiding

Wanneer je hebt vastgesteld dat de weersomstandigheden gunstig zijn, kun je de voorbereidingen gaan treffen voor het schilderen van de buitenmuur. Maar wat moet je doen tijdens de voorbereidingsfase? Ten eerste begin je met het schoonmaken van de gevel. Dit kan gedaan worden aan de hand van een hogedrukreiniger. Als er sprake is van loszittende voegen, zorg je er voor dat het voegwerk hersteld wordt en de mogelijkheid heeft om te drogen. Wanneer de vorige verflaag loskomt, kun je deze verwijderen. Vervolgens laat je het geheel opdrogen, eerder mag je niet beginnen met het schilderen van de buitenmuur.

Welke verf is geschikt voor het schilderen van de buitenmuur

Niet elke soort verf kun je gebruiken voor het schilderen van de buitenmuur. Wel heb je de keuze uit meerdere soorten, waarbij je moet kiezen voor het type verf dat het beste aansluit bij jouw behoeften. Het meest gekozen alternatief is gevelverf op acrylaatbasis. Deze verf heeft niet veel tijd nodig om te drogen, beschermt tegen de UV-straling van de zon, is vochtbestendig en zorgt er tevens voor dat de muur nog kan ademen. Andere opties zijn: mineraalverf (zeer duurzaam en weerbestendig), siloxaanverf (geringe vuilaanhechting en vochtbestendig) en fysisch drogende verf (vergelijkbaar met acrylverf). Hoewel verf op acrylbasis de meest gekozen variant is, hoef je je hier niet per se op blind te staren. Het belangrijkste is dat je kiest voor een alternatief die aansluit bij jouw behoeften.

Zijn er bepaalde bouwstenen of gevelmaterialen die je niet mag verven?

Het is een goed idee om vooraf je gevel te inspecteren. Wanneer een buitenmuur beschadigd is, zij het barstjes of waterbeschadiging, is het aan te raden om deze eerst te herstellen. Daarnaast moet je kijken naar de ondergrond van de gevel. Baksteen, geglazuurde tegeltjes, gevelpleisters of een minerale pleister… allen vergen een verschillende aanpak. Minerale pleisters bijvoorbeeld, kunnen na verloop van tijd poederig worden. Hierdoor kan de verf niet meer goed hechten. Een goede algehele inspectie vooraf is dus geen overbodige luxe.

Video: buitenmuur verven

Hoe ga je te werk?

Wanneer je de hele buitenmuur van je huis gaat schilderen, kun je het beste beginnen met het houtwerk. Denk hierbij aan ramen, deuren, luiken en de dakgoot. Het schilderen van de buitenmuur zelf bestaat in feite uit twee klussen: het aanbrengen van de grondlaag, gevolgd door het aanbrengen van de eindlagen. De grondlaag, ook wel bekend als een primer, zorgt ervoor dat het uiteindelijke eindresultaat langer mee kan. Je beschilderde buitenmuur zal hierdoor beter bestand zijn tegen allerlei weersomstandigheden. Op onbeschilderde of herstelde muren breng je daarom altijd een grondlaag aan, zodat je een goede basis hebt voor de eindlagen. Is je muur al beschilderd? Geen probleem. Mits in goede staat, hoeven deze buitenmuren in principe geen grondlaag.

Voordat je overgaat naar het aanbrengen van de eindlagen, kit je alle kieren en aansluitingen met houtwerk dicht. Nu kun je overgaan naar het aanbrengen van de twee eindlagen. Voor de grote vlakken gebruik je een langharige façaderol, voor de moeilijk bereikbare plekjes een borstel. Doop de roller in het verf, en gebruik vervolgens het rooster om de verf te verspreiden over de roller. Verdeel de muur in vlakken van 1 m2, en overlap telkens met het voorgaande vlak. Ook de voegen moeten geverfd worden, vergeet deze niet. Laat ook tevens de eerste laag goed drogen voordat je begint aan de tweede eindlaag. Je buitenmuur schilderen wordt een stuk eenvoudiger aan de hand van deze tips!

Wat zijn de prijzen voor het schilderen van de buitenmuur?

Je buitenmuur schilderen vergt veel vaardigheid en geduld. Alhoewel de lat niet zo hoog ligt in vergelijking met andere doe-het-zelf klusjes, is het desalniettemin een klusje waar je wel even mee bezig bent. Je kunt er ook voor kiezen om je buitenmuur te laten schilderen door een erkende schilder. Gemiddeld rekenen deze schilders tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter. In deze prijs zitten alle verflagen inbegrepen. De prijs kan nog wel oplopen wanneer een andere verfsoort dan acrylverf gebruikt wordt, en als er nog schoonmaak- of herstelwerkzaamheden uitgevoerd moeten worden.

Praktische tips

Nog enkele praktische tips voor het buitenmuur schilderen:

  • De lente of de zomer is vaak het ideale seizoen om te schilderen. De perfecte temperatuur in de vroege avond, goed weer en geen hoge luchtvochtigheid.
  • De periode november – maart wordt juist bestempeld als de periode om niet je buitenmuur te schilderen.
  • De muur goed onderhouden, bijvoorbeeld door deze met water schoon te maken, is van belang voor de duurzaamheid van de nieuwe verf.
  • Mocht je behoefte hebben aan een pauze, werk dan eerst het vlak af waar je mee bezig bent en tracht te eindigen in een hoek. Dan valt de onderbreking niet op.