Welke werkzaamheden verricht een dakwerker?

Ieder huis heeft een dak. Een dak dat regelmatig onderhoud nodig heeft, ongeacht of het nu een plat of een hellend dak is. Als het dak van een huis dermate versleten is dat het wel aan vernieuwing toe is kun je een dakwerker inschakelen om een nieuw dak te plaatsen. Een dakwerker kan voor tal van zaken ingeschakeld worden als het een dak betreft. Ze verrichten diverse werkzaamheden zoals het herstellen en inspecteren van een dak of het aanleggen van een compleet nieuw dak.

Onderhoud dakgoten

Met alleen het laten aanleggen van een nieuw dak of het laten renoveren van het reeds bestaande dak ben je er nog niet. Het is ook uitermate belangrijk dat je goede goten plaatst zodat het dak goed afwatert en er geen lekkages ontstaan die binnenshuis voor veel problemen kunnen zorgen. Als je een goede dakgoot wilt hebben kun je kiezen uit twee verschillende soorten materialen, namelijk zink of kunststof. Een zinken dakgoot is zeker degelijk te noemen maar heeft wel meer onderhoud nodig dan een dakgoot van kunststof. Zink kan namelijk gaan roesten als er water of bladeren in de goot blijven liggen en dat tast de goot aan. Zorg er daarom altijd voor dat de goot minstens eenmaal per jaar goed schoongemaakt wordt. Dit geldt ook voor een kunststoffen goot. Een zinken dakgoot dien je het beste te voorzien van een goede coating zodat oxidatie voorkomen wordt.

werkzaamheden dakwerker

Aanleggen nieuwe daken

Als je een dak wilt laten maken of vervangen is het zaak dat je eerst goed kijkt wat er allemaal nodig is om te doen. Het kan namelijk zijn dat het dak volledig aan vervanging toe is en ook de dakconstructie geheel nieuw geplaatst dient te worden maar in bepaalde gevallen is deze nog goed en kan gerenoveerd worden en hoeft er alleen een dak gelegd te worden. Kijk altijd goed naar wat voor dak je nodig hebt en vergelijk verschillende aanbieders met elkaar om zo de beste te vinden. Vraag altijd eerst diverse offertes aan zodat je deze met elkaar kunt vergelijken.

Verschillen in prijs

De verschillen in prijs voor het aanleggen van een dak wordt ook bepaald door het soort dak dat je laat maken. Zo betaal je voor een plat dak veelal minder per vierkante meter dan voor een hellend dak. Daarnaast kun je ervoor kiezen dakisolatie aan te laten brengen. Dit kost je wel meer maar een goede isolatie zorgt ervoor dat je minder stookkosten hebt en het is ook beter voor het milieu. Als je ervoor kiest een dergelijke isolatie aan te laten brengen ben je duurzaam bezig en dat wordt vaak gecompenseerd met subsidies. Informeer altijd op voorhand of je er financieel iets voor terug kunt krijgen bij bijvoorbeeld de gemeente waar je woont. Als je behalve het dak ook het dakbeschot laat vervangen komen er extra kosten bij. Omdat niet iedere dakwerker even veel vraagt vind je hierna een kort overzicht van de gemiddelde kosten voor een dak.

Soort dak Gemiddelde kosten per vierkante meter
Plat dak Tussen €75,- en €100,-
Hellend dak Tussen €75,- en €130,-
Dakisolatie aanbrengen Tussen €40,- en €60,-
Dakbeschot vernieuwen Tussen €90,- en €150,-

Handig:

Op Dakwerkersgids.be vind je een overzicht van alle dakwerkers in Vlaanderen.

Herstel dak lekkage

Een dak zit boven op je woning en zorgt ervoor dat jij warm en droog zit. Als het dak aan het verslijten is of er slecht weer geweest is kan dit tot schade aan het dak leiden. Met wat pech betekent dit zelfs lekkage aan het dak. Het is natuurlijk zaak deze lekkage zo snel mogelijk te laten herstellen want je wilt natuurlijk niet dat je inboedel nat wordt en er binnen schade ontstaat door wateroverlast.

lekkage opsporen dakwerker

Lekkage opsporen en herstellen

Een lek is niet alleen erg vervelend maar het is vooral zaak dat het zo snel mogelijk hersteld wordt. Niet iedere lekkage is even makkelijk op te sporen want het punt waar je binnen water ziet lekken of waar zich gele plekken voordoen is niet altijd het punt waar ook de daadwerkelijke lekkage zit. Het is zaak een goede dakwerker in te schakelen om de lekkage op te sporen zodat deze op de juiste manier hersteld kan worden. Is je dak nagenoeg volledig versleten? Dan is het verstandiger een volledig nieuw dak aan te schaffen in plaats van alleen de lekkage te herstellen. Een lekkage kan zich voordoen bij ieder soort dak, zoals bijvoorbeeld bij gebroken dakpannen of kapot dakleer.

Inspectie van je dak

Het is van groot belang dat het dak op je woning goed is maar ook goed blijft. Daarom is het zinvol het regelmatig te laten inspecteren zodat je weet dat er geen gebreken zijn of eventuele mankementen verholpen kunnen worden. Een inspectie laat je het beste door een erkend bedrijf doen. Zij doen een inspectie van het dak, de dakranden, aansluitingen en kijken of het dak goed waterdicht is. Ze schrijven daarna een rapport waarin staat hoe de staat van het dak is en geven aanbevelingen omtrent te nemen maatregelen of herstelwerken. Met een regelmatige inspectie zorg je ervoor dat het dak in orde is en je geen waterschade krijgt of problemen aan het dak zelf.

Wil je weten welke of of je een vergoeding krijgt van je verzekering na waterschade door een lekkage. Op de website van Independer staat meer informatie.