Schoorsteen vegen doe-het-zelf

Een schoorsteen is huis is een toevoeging maar het levert soms ook problemen op. Daarom is het aan te raden deze preventief aan te pakken. Het regelmatig vegen van de schoonsteen is daar een onderdeel van. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Een schoorsteen kan namelijk door allerlei redenen vervuilt raken en dat kan voor problemen zorgen. Allereerst gaat het energieverbruik omhoog wanneer je een vervuilde schoorsteen hebt. En daarnaast geeft een vervuilde schoorsteen een hoger risico op brand in je woning. Het schoonmaken van de schoorsteen is dus een routine werk dat je minimaal één keer per jaar zult moeten uitvoeren. Je kunt daar natuurlijk iemand voor inhuren maar je kunt het ook zelf doen. Dit bespaart een hoop geld en wanneer je het vaker doet, zal het ook steeds meer een routine worden. Hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je jouw schoorsteen zelf kunt vegen.

Stap 1: voorbereiding

Er zijn twee methodes om een schoorsteen zelf te vegen: van beneden naar boven en van boven naar beneden. Als je van beneden naar boven werkt moet je de ruimte rondom de schoorsteen goed afdekken met afdekfolie. Verder moet je ook de schouwopening bedekken met twee stukken krantenpapier. Een hard of inbouwkachel kan gewoon blijven staan wanneer je van beneden naar boven werkt. Alleen een vrijstaande kachel moet van zijn plek verwijdert worden.
Wanneer je van boven naar beneden werkt, moet je de kachel te allen tijde verwijderen. Vervolgens plaats je een prop papier in de opening en bedek de bodem van de schoorsteen met afdekfolie. Verder werk je natuurlijk vanaf het dak, dus zorg dat je veilig staat en neem geen onnodige risico’s. Natuurlijk moet in beide gevallen de kachel volledig afgekoeld zijn voordat je begint aan het proces.

Stap 2: roet los schuren

bij het los schuren van het roet zijn de twee methodes ook net iets anders. Let daarom goed op, dat je de stappen volgt die bij de methode passen die jij volgt. In beide gevallen is het nodig om na het los schuren van het roet de borstel grondig schoon te maken.
Schoorsteen vegen

Van beneden naar boven vegen

Als je van beneden naar boven de schoorsteen gaat vegen dan werk je met een lange stok met verschillende opzetstukken. Je begint met het kleinste opzetstuk en veegt rustig langs de binnenkant naar boven. Hoe hoger je komt, hoe meer stokken je onder de beginstok moet installeren. Uiteindelijk is de stok zo lang dat je de gehele schoorsteen kunt reinigen. Wanneer je dit gedaan hebt, moet je ook stap voor stap de stok weer kleiner maken. Je kunt de stok niet in één keer weer naar beneden trekken.

Van boven naar beneden vegen

De manier vanaf boven werkt iets anders, je werkt dan niet met een stok maar met een touw en een kogel. De kogel laat je één meter in de schoorsteen zakken en vervolgens trek je hem weer 40-50 centimeter op. Dit herhaal je tot de kogel helemaal beneden is. Nadat je beneden bent geweest, trek je het touw op dezelfde manier weer naar boven.

Stap 3: roet verwijderen

In beiden gevallen ligt het roet nu allemaal beneden bij de schoorsteen. Het is nu zaak om al het los geschuurde roet te verwijderen. Dit kun je het beste doen door het roet op te zuigen met de stofzuiger. Let er op, dat je ook het roet in de schoorsteen opzuigt en niet alleen wat voor de schoorsteen ligt. Vervolgens moet je ook de kachel zelf controleren want ook daar kan roet zijn neer gestreken tijdens het schoorsteen vegen. Als laatste zet je de kachel of open haard weer terug op zijn plek.

Klik hier voor meer informatie over het belang, de wetgeving en de prijs van schoorsteen vegen.