Onderhoudstips: Houd je woning in topconditie
Je woning is een investering en die wil je niet verwaarlozen. Daarom is het handig om de woning optimaal te onderhouden zodat er geen schade of andere problemen kunnen ontstaan. Er zijn voldoende onderhoudstips zodat jouw woning in topconditie blijft. Het preventief aanpakken van problemen is een handige methode. Het zorgt er namelijk voor dat je geen problemen tegen het lijf loopt en ook geen onverwachte kosten. Voor veel mensen is het lastig om voldoende onderhoud aan de woning te plegen maar met deze tips kun jij het helemaal zelf doen. Het belangrijkste onderdeel is dat je er een routine in krijgt. Veel mensen vergeten namelijk onderhoud te plegen maar met een herinnering of notitie in jouw agenda is het al snel een routine.
Wie moet de huurwoning onderhouden, de huurder of de verhuurder?
Het onderhouden van de woning is niet alleen zaak als je een koophuis hebt maar ook bij een huurwoning. Er wordt namelijk gezegd dat een huurder het huis moet gebruiken alsof het zijn eigen woning is. Dit betekent dat de woning verwarmd, gelucht en onderhouden moet worden. Meestal gaat dit voornamelijk in op kleine onderhoudsklussen. Als het pleisterwerk van de gevel afvalt, dan is de verhuurder aansprakelijk en moet hij het herstellen. Het is belangrijk om als huurder te controleren voor welke zaken jij verantwoordelijk bent en welke taken voor de verhuurder zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het sanitair, de huurder is verplicht om dit te onderhouden maar mocht er sprake zijn van slijtage of vervanging dan is de verhuurder verplicht dit uit te voeren.
Buitenshuis
Een huis bestaat natuurlijk uit twee verschillende gedeeltes namelijk: buiten en binnen. In veel gevallen wordt het onderhoud buitenshuis over het hoofd gezien over vergeten. Maar er zijn voldoende taken die buitenshuis moeten gebeuren zoals dakonderhoud, terras en oprit en het gevelonderhoud. Door een lijstje te maken met de taken buitenshuis, krijg je beter inzicht in het onderhoud dat moet gebeuren. Hieronder is per taak uiteengezet wat de tips zijn om het onderhoud goed en gemakkelijk uit te kunnen voeren.
Dakonderhoud
Een jaarlijkse taak is het dakonderhoud. Je moet dan controleren of het dak nog in goede staat is. Dit doe je door te kijken naar de dakpannen en andere dakbedekking. Ligt alle dakbedekking nog goed op het dak of zijn er loszittende stukken of problemen? Mocht dit het geval zijn, dan moet je meteen actie ondernemen want beginnen problemen op het dak kunnen heel snel veranderen in lekkages of andere gevolgen. Daarnaast is het aan te raden om ieder jaar ook het mos van de dakbedekking te verwijderen. Mos kan namelijk voor heel veel vochtproblemen in huis zorgen. Ook moet je de dakgoten niet overslaan. Je kunt dit het beste tegelijk met het dakonderhoud doen zodat je maar één keer per jaar het dak op hoeft. De dakgoten moeten leeggehaald worden om verstopping tegen te gaan.
Terras en oprit onderhouden
Dit is natuurlijk alleen het geval wanneer jouw woning daadwerkelijk beschikt over een terras of een oprit. De stenen van het terras en de oprit zitten vaak onder de groene aanslag. Deze aanslag is voor het oog niet mooi maar kan ook problemen met het doorlopen van water veroorzaken. Ook deze taak kun je het beste eens per jaar uitvoeren. Het terras en de oprit kun je gemakkelijk schoon maken met behulp van een hoge drukspuit en reinigingsmiddel. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om groene aanslag te verwijderen. Vervolgens afspuiten met de hoge drukspuit en het terras en de oprit zien er weer zo goed als nieuw uit.
Gevelonderhoud
De gevel is een moeilijke te controleren onderdeel van een woning. Je moet namelijk jaarlijks controleren of er mos of alg groeit op de gevel. Als dit het geval is, dan moet je de gevel laten reinigen om lekkages te voorkomen. Daarnaast moet je ook iedere 10 a 15 jaar de voegen laten vervangen en eventueel laten bijvullen. Je kunt dit zelf bijhouden maar ook het advies van een expert vragen.
Binnenshuis
Naast de taken buitenshuis zijn er ook voldoende taken die in het huis uitgevoerd moeten worden. De standaard schoonmaaktaken worden veelal uit eigen initiatief uitgevoerd maar er zijn een aantal taken die nog al eens over het hoofd worden gezien. De meeste taken kun je gemakkelijk zelf uitvoeren en zijn gemiddeld maar één keer per jaar of halfjaar nodig. Dit kost dus absoluut niet veel tijd maar moet wel gedaan worden. Denk daarbij aan het controleren van de Cv-ketel, het sanitair onderhouden en de ventilatie in huis op pijl houden.
Cv-ketel en verwarming
Een centrale verwarming in huis moet jaarlijks gecontroleerd worden op de lucht. Je moet de verwarming namelijk jaarlijks goed ontluchten. Een Cv-ketel moet iedere twee jaar gecontroleerd worden door een specialist en nagekeken worden op mankementen of tekortkomingen. Wanneer een nieuwe Cv-ketel wordt geïnstalleerd wordt het onderhoud ook meteen uitgevoerd.
Sanitair onderhouden
Naast het standaard schoonmaakwerk van het sanitair moeten jaarlijks ook alle afvoerleidingen schoongemaakt worden. Daarnaast moet je ook jaarlijks de voegen helemaal schoon maken en de muren van het sanitair goed reinigen. Dit is om schimmel vorming te voorkomen.
Ventilatie in huis
Een vochtig huis zorgt voor problemen, in de gezondheid maar ook qua onderhoud. Dit betekent dat je altijd goed moet ventileren in huis. Eigenlijk is ventileren een taak die je 24 uur per dag 7 dagen per week moet uitvoeren. Alleen wanneer dat gebeurt is een huis altijd goed geventileerd en zal er geen vocht ophopen in huis.
Deuren
Om uw huis mooi en veilig te houden, is het belangrijk om goeie deuren in uw huis te hebben. dit voorkomt tocht en houdt de warmte in de ruimte. Er zijn verschillende soorten deuren waar uit te kiezen valt. Wilt u zekerheid dat uw deur goed en mooi blijft, kies dan voor automatische deuren. Doordat automatische deuren uit zichzelf open en dicht gaan, hoeft niemand de deur aan te raken. Hierdoor heeft u langer plezier van uw deur en daarnaast is een automatische deur vaak ook nog beter beveiligd.
Lees hier meer over de voorwaarden van bewoonbaarheid waar uw woning aan moet voldoen.