Soorten dakisolatie

Dakisolatie is, indien afwezig of verouderd, waarschijnlijk de beste en ook eenvoudigste manier om kosten te besparen op uw energierekening. Bij een ongeïsoleerde woning is het dak verantwoordelijk voor ongeveer 25 procent van het warmteverlies in uw woning. Dakisolatie gaat ruim 40 jaar mee en verdient zichzelf dus ruim terug. Door dakisolatie aan te brengen doet u uzelf en ook het milieu dus een groot plezier.

Types dakisolatie

Dakisolatie is onder te verdelen in verschillende types, afhankelijk van het soort materiaal waar het van gemaakt is. De hoofdtypes zijn mineraal, kunststof en de milieuvriendelijk organische types. Dakisolatie op basis van minerale stoffen is onder te verdelen in glaswol en steenwol (ook wel rotswol genoemd). Beide soorten kunnen makkelijk samengedrukt worden en zijn dus eenvoudig te plaatsen. Glaswol is bovendien beschikbaar als vlokken die in ruimtes kunnen worden gespoten, dat is niet makkelijk te doen door particulieren en vooral bruikbaar als een afgesloten ruimte, zoals een spouwmuur, helemaal gevuld moet worden.

Kunststof dakisolatie is onder te verdelen in verschillende materialen die vooral onder hun afkortingen bekend zijn. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) is beter bekend als piepschuim. Het is licht van gewicht en makkelijk op maat te snijden. Polyurethaan (PUR) is beschikbaar in platen die stevig genoeg zijn om overheen te lopen en in spuitvorm om eenvoudig aan te brengen in gaten en kieren. Polyisocyanuraat (PIR) is een verbeterde versie van PUR, met een betere isolatiewaarde. Resol is een hard schuim gemaakt van olie en chemische stoffen.

Dakisolatie voorkomt vochtproblemen in huis. Lees hier meer over problemen met vocht in een woning.

steenwol dak isoleren

Types milieuvriendelijk dakisolatie

Dakisolatie help bij het besparen van energie. Het is in zekere zin dus altijd milieuvriendelijk. Toch is het natuurlijk duurzamer om organische, biologisch afbreekbare materialen te gebruiken. De meest gangbare soorten milieuvriendelijke dakisolatie zijn de volgende. Schapenwol is een veel veel gebruikt materiaal. Cellulose (papiervlokken) is gemaakt van gerecycled krantenpapier en daarmee erg milieubewust. Houtwol is vergelijkbaar met glas- en steenwol en dus ook te krijgen in dekens. Kurk wordt gewonnen uit kurkeiken en is in plaat en korrel te verkrijgen. Hennep heeft stevige vezels waarvan isolerende dekens worden gemaakt.

Meer informatie over dakisolatie op Javo-isolatie.nl.

De voordelen en nadelen van het type dakisolatie

Uiteraard heeft elk type isolatie zijn eigen voor- en nadelen. Glas- en steenwol zijn warmte- en geluidsisolerend en makkelijk aan te brengen. Maar ze zijn irritant voor huid, ogen en luchtwegen en dus niet zonder bescherming te gebruiken. Deze materialen hebben de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

EPS is lichtgewicht en heeft dezelfde isolatiecapaciteit als minerale wol Ook is het makkelijk te snijden en goed her te gebruiken. Omdat het niet op natuurlijke wijze afbreekbaar is, is het toch geen echt milieuvriendelijke optie PUR is thermisch één van de beste opties. Daarnaast gaat het erg lang mee en is het makkelijk aan te brengen.

PUR is echter niet milieuvriendelijk en laat geen vocht door, zodat een ruimte die met PUR is geïsoleerd goed geventileerd moet worden.

PIR is erg geschikt voor platte daken, goed beloopbaar, vochtbestendig, brandwerend en makkelijk in gebruik. Het is echter niet milieuvriendelijk.

Resol heeft de beste isolatiewaarde, maar is ook het minst milieuvriendelijk.

Schapenwol heeft een goede vochtregulering en is niet irriterend. Daarnaast kan het schadelijke vluchtige stoffen uit de lucht absorberen en heeft het een hoge warmteopslagcapaciteit. Het is wel de duurste vorm van duurzaam isoleren.

Cellulose heeft ook een hoge warmteopslagcapaciteit en een zeer goed vochtregulerend vermogen.

Houtwol: heeft een hoge warmteopslagcapaciteit en is vochtregulerend. Houtwol is net zo makkelijk te plaatsen als minerale wollen maar is niet irriterend.

Kurk is naast een goede warmte isolator ook heel bruikbaar voor en geluidsisolatie. Het is wel duur.

Hennep is een sterk materiaal, maar helaas niet te gebruiken in vochtige omgevingen.

Artikel: Vergelijk isolatiematerialen (bron: Milieucentraal)

Tips bij dakisolatie

Er zijn veel zaken waar u rekening mee moet houden bij het isoleren van uw dak. Hier daarom nog enkele tips.

1. Let op de beschikbare ruimte. Bepaalde isolatiematerialen hebben meer volume nodig om effect te hebben dan andere. Het kan dus nodig zijn om uit overwegingen van ruimte te kiezen voor een duurdere variant.

2.Het maakt nogal verschil of u een plat dak of een hellend dak gaat isoleren. Een plat dak wordt meestal aan de buitenkant geïsoleerd, waardoor er voor een goede afwatering gezorgd moet worden en vochtwerend materiaal gebruikt moet worden, dat sterk genoeg is om overheen te lopen.

3. Als de ruimte onder het dak niet of weinig gebruikt wordt is het vaak eenvoudiger en voordeliger om de zoldervloer te isoleren. U verkleint daarmee de ruimte die verwarmd moet worden.

4. Langs buiten isoleren is eigenlijk beter, omdat de dakconstructie daarmee beschermd wordt tegen temperatuurschommelingen. Het is echter ook veel duurder, omdat de dakbedekking verwijderd en teruggeplaatst moet worden. Als uw dakbedekking toch al aan vervanging toe is, is het echter handig om gelijk de isolatie mee te pakken.

Meer informatie over dakreparatie

Gemiddelde kosten voor dakisolatie

De kosten van dakisolatie zijn afhankelijk van het type dak en het gebruikte materiaal. We hebben deze kosten dan ook uitgesplitst. De prijzen zijn per vierkante meter.

Prijstabel: prijzen per type dak

Type dak & isolatiemethode Gemiddelde prijs per m²
Hellend dak langs binnen €20 – €50
Hellend dak langs buiten €40 – €60
Plat dak langs binnen €30 – €40
Plat dak langs buiten €70 – €115

Meer informatie over energiebesparing met dakisolatie staat op milieucentraal.nl.

dakisolatie

Prijstabel: prijzen isolatiematerialen

Isolatiemateriaal Gemiddelde prijs per m²
Glaswol €10 – €20
Steenwol €20 – €35
EPS platen €10 – €20
PUR platen €20 – €25
PIR platen €25 – €30
PUR schuim €15 – €30
Cellulose €20 – €30
Houtwol €20 – €25

Over de arbeidskosten voor het isoleren van woningen die ouder zijn dan 2 jaar betaalt u een verlaagd btw-tarief van 9%. Op belastingdienst.nl leest u hier meer over.

Meer weten over subsidiemogelijkheden? Ga dan naar milieucentraal.nl voor meer informatie of bekijk de lijst via energiebespaarwijzer.nl. Of sluit een aantrekkelijke Energiebespaarlening af voor de financiering van het isoleren van uw dak.