Voorkom vocht in huis

Vocht is huis is vervelend, niet alleen voor je gezondheid maar ook voor de problemen die vocht met zich meebrengt. Teveel vocht in huis kan namelijk zorgen voor lekkage, een probleem wat niemand in huis wil hebben. Daarom is het preventief aanpakken van vocht in huis een absolute aanrader. Je kunt namelijk zelf heel veel vochtproblemen voorkomen door goed op te letten en een aantal bestrijdingstips uit te voeren. Een huis dat niet voldoende beschermd wordt tegen vocht, zal snel last krijgen van vochtproblemen, in eerste instantie onzichtbaar maar later zullen vochtproblemen zichtbaar worden. Het is belangrijk om vocht preventief aan te pakken, dat schilt een hoop problemen. Het preventief aanpakken van vocht is namelijk vaak ook geheel kosteloos, het aanpakken van vochtproblemen in later stadium kost helaas vaak een hoop geld.

“In dit artikel vind je 10 handige tips om vochtproblemen in huis eigenhandig te verhelpen.”

Waarom vocht in huis slecht voor je gezondheid is

Iedereen is op de hoogte van de problemen die vocht in een woning kunnen veroorzaken. Maar helaas kan vocht in een woning ook veel invloed hebben op je gezondheid. Dit is daarom ook een reden om vocht in je woning preventief aan te pakken. De sporen van schimmels die ontstaan door vochtproblemen hebben directe invloed op ademhalingsorganen en natuurlijk de longen. Daarnaast zorgt een hoge luchtvochtigheid in huis voor een aantasting van je immuunsysteem. Een aangetast immuunsysteem zorgt er weer voor dat je sneller kwetsbaar bent voor ontstekingen. Ook kun je eczeem krijgen voor een hoge luchtvochtigheid in je woning. Een hoge luchtvochtigheid in huis, betekent dat er veel huisstofmijt aanwezig is in de woning. De huisstofmijt kan een eczeem reactie op de huid veroorzaken. Wat voor gevolgen heeft vocht in huis voor je gezondheid? Lees hier.

vochtproblemen in huis

Waarom is ventileren belangrijk?

In een huis wordt geleefd en ook de lucht die in huis aanwezig is doet daaraan mee. Na een tijdje is de lucht in huis “oude lucht” geworden en is het niet meer gezond. Het is daarom belangrijk om te allen tijde te ventileren. Ventileren is belangrijk om te zorgen voor voldoende aanvoer van frisse verse lucht van buiten. Zelfs wanneer je in een omgeving woont waar de lucht vervuilt is, is de lucht buiten nog frisser dan in huis. De lucht in huis wordt namelijk gevoed door de vocht uitstoot van alle inwoners. Jij, je huisdieren, de medebewoners, de keuken en planten zorgen ervoor dat er dagelijks ongeveer 10 liter vocht in de lucht in huis komt. Veel vocht in huis is geen goed teken en daarom moet er voldoende geventileerd worden in huis. Ventileren moet eigenlijk 24 uur per dag 7 dagen per week om een goed resultaat te bereiken.

10 vochtbestrijding doe-het-zelf tips op rij

  1. Ventileer het huis: zorg dat het huis altijd voldoende frisse lucht binnen krijgt en de oude vervuilde lucht weer naar buiten gaat.
  2. Lucht goed door: één enkel raam open zetten heeft weinig effect. Het is slim om ramen of deuren tegen elkaar open te zetten en alles goed door te laten luchten.
  3. Geen was binnen hangen: als was binnen droogt komt het vocht in de binnen lucht terecht. Dit heeft logischer wijs een negatief effect op de luchtvochtigheid in huis.
  4. Gebruik de afzuigkap: tijdens het koken is een afzuigkap essentieel. Er komt veel vocht en condens vrij bij het koken en je wilt niet dat dit in de lucht in je woning terecht komt.
  5. Zet de thermostaat niet lager dan 15 graden: zorg dat het huis een constante temperatuur heeft. Onder de 15 graden gaat het vocht in meubels kruipen.
  6. Maak de badkamer droog na gebruik: na het douchen moet de badkamer goed schoongemaakt worden. Het condens op de tegels droog maken heeft veel effect op de luchtvochtigheid in je woning.
  7. Zorg voor goede isolatie: door goede isolatie blijft het huis warmer en in warme huizen kan minder condensatie ontstaan.
  8. Ventileer 24 uur per dag 7 dagen per week: ventileren moet constant gebeuren. Een raam één uur open zetten heeft heel weinig effect op de ventilatie in een woning.
  9. Sluit de meterkast en keukenvloer helemaal af: de ondergrond in een keuken of meterkast wordt niet altijd helemaal afgesloten, via deze plekken verliest je woning veel warmte.
  10. Ventileer extra na bezoek: mensen brengen vocht in de lucht, wanneer er bezoek is geweest zal er dus meer vocht in de lucht aanwezig zijn.
Gratis offertes

De vochtproblemen direct oplossen?

Schakel een erkende vochtbestrijding-specialst in!
Gratis offertes

Waarvoor schakel je een specialist in?

Helaas is het voorkomen van vochtproblemen niet altijd op tijd genoeg. Wanneer er echt al tekenen zijn van beginnende vochtproblemen is het zaak om een specialist in te schakelen. Vochtproblemen kun je herkennen door: een muffe geur, was droogt minder snel, vocht- en schimmelplekken, energieverbruik die hoog is en condens op de ramen. In dit geval is het aan te raden meteen een specialist in te schakelen. De specialist kan jou helpen met het verder bestrijden van de vochtproblemen. Dit kan zijn in de vorm van aanpassingen in huis maar soms kunnen een aantal tips van een expert ook voldoende zijn. Let op: Voor diverse aanpassingen in huis kun je een premie ontvangen van de overheid. Bekijk hier wat de voorwaarden zijn!

Vergelijk 6 bedrijven bij jou uit de buurt

Bij Previ daar preventie centraal, het probleem aanpakken voordat het een probleem is. De oorzaak is belangrijk en daar kun je vaak iets aan doen. Goed onderhoud en de hulp van een specialist zorgen vaak al voor veel verschil. Via Previ vraag je offertes aan bij zes verschillende bedrijven bij jou in de buurt. Zo kun je in één oogopslag zien welk bedrijf goed bij jou probleem past en wat ze voor jou kunnen doen. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. De experts kunnen jou helpen met het bestrijden van het vochtprobleem bij jou in huis.